Україна в цифрах: 28 листопада – 2 грудня

Share

Минулий тиждень для української економіки відзначився сподіваннями влади на отримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду до кінця року, цікавими інвестиційними проектами, придбанням кількох українських банків та рекордами з купівлі нових автомобілів.

Незважаючи на те, що шанси на відновлення кредитування Міжнародним валютним фондом тануть з кожним днем, українські можновладці все-таки не втрачають надії отримати черговий транш кредиту розширеного фінансування до кінця 2016 року. Зокрема, голова Національного банку країни Валерія Гонтарєва заявила українському телебаченню, що допускає отримання Україною траншу МВФ у разі, якщо збалансований державний бюджет буде прийнятий Верховною Радою на початку грудня з параметрами, погодженими з фондом. За її словами, Нацбанк наразі не коригуватиме свої прогнози щодо золотовалютних резервів, оскільки наразі зберігає оптимізм. Оптимістично налаштоване і Міністерство фінансів – міністр Олександр Данилюк сподівається, що Рада директорів МВФ у грудні все-таки збереться, розгляне оцінку виконання Україною програми розширеного фінансування та ухвалить рішення надати черговий транш кредиту розміром 1,3 млрд. доларів. Водночас, за його словами, якщо ці гроші надійдуть у січні, «нічого поганого не буде».

Нагадаємо, що відповідно до заяви МВФ за підсумками роботи місії фонду в Україні, опублікованій 18 листопада, однією з головних умов успішного завершення третього перегляду програми розширеного фінансування між Україною та МВФ є ухвалення парламентом урядового проекту державного бюджету на 2017 рік, сформованого з урахуванням підтверджених фондом орієнтирів реформ. «Місія провела конструктивні дискусії з владою про те, що потрібно зробити для завершення Третього перегляду програми EFF. І хоча країна демонструє значний прогрес, визначені кроки необхідно зробити для закріплення фінансової стабільності в середньостроковій перспективі. У їх числі – прийняття проекту держбюджету на 2017 рік, збереження фінансової стабільності та боротьба з корупцією. Дискусії з цих питань продовжаться», – наголосив голова місії Рон ван Руден, який також відзначив, що Україна якнайперше повинна сфокусуватися на реформі державного сектора, заходах із поліпшення ділового клімату, а також на досягненні реальних результатів у боротьбі з корупцією, яка гальмує економічний підйом.

Тим часом, поки зовнішнього фінансування немає, золотовалютні резерви України потроху тануть – за словами заступника голови НБУ Олега Чурія, станом на 1 грудня їхній обсяг склав 15,3 млрд. доларів, що майже на 1,4% менше, ніж станом на 1 листопада. У свою чергу, зовнішній борг України скорочується – за даними Міністерства фінансів, у жовтні сукупний державний борг зменшився на 0,4%, або на 0,27 млрд. доларів – до 68,35 млрд. доларів. Продовжується девальвація національної валюти – за інформацією Нацбанку, офіційний обмінний курс гривні до американського долара у листопаді девальвував на 0,6% порівняно з жовтнем, а з початку року гривня знецінилася на 6,9%.

З інвестиційними проектами ж в Україні справи йдуть трохи краще. Минулий тиждень відзначився завершенням унікального проекту, який забезпечить екологічну безпеку цілої Європи. 29 листопада завершилося будівництво та переміщення нового укриття-конфайнмента на зруйнований більш ніж 30 років тому четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Цей унікальний інженерний об’єкт споруджувався більш як 15 років та коштував більш як 1,417 мільярда євро. Будівництво фінансували Україна, Європейський банк реконструкції та розвитку та 28 країн-донорів, а до роботи над проектом було залучено 10 тисяч працівників у кількох країнах світу. За підсумками цього проекту ЄБРР планує збільшити інвестиції в Україну – як повідомив під час зустрічі з українським прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом президент банку Сума Чакрабарті, у 2016 році ЄБРР інвестує в           Україну 400 млн. євро, а у наступному році ця сума може бути збільшена. Загалом ж сьогодні Україна – друга країна за кількістю інвестицій Європейського банку реконструкції та розвитку.

З іншим міжнародним інвестором України – Світовим банком ситуація, на жаль, гірша. 2 грудня стало відомо, що банк вирішив вилучити у 2017 році з кредитного портфелю українського державного агентства «Укравтодор» близько 220 мільйонів доларів. За інформацією директора банку у справах Молдови, Білорусі та України Сату Кахконен, це тимчасовий вимушений крок, оскільки нині гроші Світового банку в Україні не рухаються достатньо швидко, тим самим обтяжуючи країну економічно, та не звільняють місце для підтримки нових проектів. Цей крок є конкретним підтвердженням слів старшого менеджера проектів Світового банку в Україні Клавдії Максименко, яка в серпні публічно заявила, що Україна не спроможна вчасно і в повному обсязі освоїти виділені міжнародними кредиторами кошти через бюрократію. «Гнучкість в ухваленні владою рішень відсутня, а переговори, як правило, закінчуються переконанням народних депутатів у тому, що необхідні зміни не вплинуть на їхні бізнес-інтереси», – говорила тоді Клавдія Максименко.

Найбільшими за кількістю операцій інвестиціями в Україні може похвалитися банківський сектор – минулого тижня аж три українських банки змінили власника. Найуспішнішим можна назвати продаж державного Українського банку реконструкції та розвитку – 30 листопада 99,99% акцій банку були продані найбільшій спотовій товарній біржі Китаю Bohai Commodity Exchange Co. Ltd з річним оборотом близько 1 трильйона доларів США. Щоправда, через відсутність інших бажаючих біржа придбала банк за стартовою ціною в 82,827 млн. гривень, або трохи більше як за 3 млн. доларів, але при відсутності великих грошей це теж гроші. Власника змінив невеликий Перший інвестиційний  банк – за даними Нацбанку, власником 52,93% його акцій став президент російського футбольного клубу ЦСКА та співвласник компанії VS Energy International Group Євгєній Гінер. Ще один невеликий Комерційний інвестиційний банк (Комінбанк) був придбаний лондонським інвестором Стефаном Пінтером, який спеціалізується на вкладеннях у ринки, що розвиваються. Ще одне придбання банку найближчим часом буде реалізовано – Антимонопольний комітет України надав згоду власнику «ТАСкомбанку» Сергію Тігіпку купити контрольний пакет акцій «Універсалбанку», яким наразі володіє люксембурзька компанія з грецьким корінням EFG Private Bank. Цікаво, що банківська система України продовжує зменшувати збитки – за 10 місяців 2016 року порівняно з аналогічним періодом минулого року загальний збиток діючих банків скоротився у 4,3 рази до 12,6 млрд. гривень.  

Крім усього іншого, минулий тиждень для української економіки запам’ятається ще кількома подіями. По-перше, затвердженням нового порядку оскарження дій фіскальних органів – відтепер бізнес матиме право вимагати відкритого розгляду скарги, запрошувати на розгляд журналістів, представників Мінфіну, Державної регуляторної служби та представників Ради бізнес-омбудсмена.  По-друге, остаточним приходом європейців в український газовий ринок – 28 листопада французький газотрейдер Engie підписав угоду з компанією «Укртрансгаз» про транспортування та підземне зберігання газу. По-третє, сплеском попиту на нові автомобілі – за даними компанії Auto-Consulting, у жовтні українці витратили на нові авто рекордну з початку року суму в близько 145 млн. євро, а в листопаді було зафіксовано рекордний сплеск продажу нових автомобілів у 7372 одиниці, що на 48% більше, ніж рік тому. Цікаво, що рекордні витрати на автомобілі співпали з падінням рівня зарплат – у жовтні реальна заробітна плата знизилася на 3% порівняно з вереснем 2016 року…

За матеріалами Wschodnik