Україна в цифрах: 3-7 серпня

Share

Проблема пошуку взаємовигідного рішення у реструктуризації зовнішніх приватних боргів України минулого тижня вийшла на перше місце за значущістю для економіки – бо ж увесь конструктив, який був напрацьований за попередній тиждень, зійшов нанівець, а планована зустріч високого рівня так і не відбулася. 4 серпня українське Міністерство фінансівнадіслало клубу приватних кредиторів оновлену пропозицію переформатування боргу за єврооблігаціями та запросило кредиторів до її обговорення на спеціальній зустрічі 6 серпня в Лондоні. Однак комітет кредиторів вкотре визнав цю пропозицію неприйнятною, а лондонську зустріч – передчасною.

Реакція Мінфіну на цю заяву була конструктивною, і вже 7 серпня Міністерство фінансів офіційно оголосило про призначення переговорів на 12 серпня у каліфорнійському містечку Сан-Матео, де розташований офіс головного держателя українських єврооблігацій – інвестиційного фонду FranklinTempleton. Участь у цих переговорах офіційно підтвердила міністр фінансів України Наталя Яресько, яка з цією метою особисто вирушить до Сполучених Штатів Америки. Експерти та ринкові аналітики називають зустріч 12 серпня останнім шансом уникнути дефолту для України, оскільки для оформлення угоди, яка буде досягнута, потрібен певний час, а виплати за євробондами на 500 мільйонів доларів потрібно буде робити вже у вересні, і технічний дефолт не сприятиме зростанню репутації України як сумлінного платника за своїми боргами.

Тим часом, гравці ринку та експерти вже розглядають різноманітні варіанти розвитку ситуації. Так, за повідомленням Bloomberg, деякі інвестиційні компанії вже очікують здешевлення українських євробондів на фоні суперечностей між урядом і кредиторами та готові купувати облігації, закладаючи туди ризик списання 15% українського зовнішнього боргу.За даними ж опитування агентства Bloomberg, яке зібрало думки 14 фінансових аналітиків та вивело їх середній результат, Україна і кредитори домовляться про списання 22,5% зовнішнього боргу України. Прогноз цілком реальний, оскільки обидві сторони вже висловили готовність іти на компроміс. Окрім того, приватних кредиторів закликало до угоди Міністерство фінансів США – хоч і у вигляді коментаря заступника міністра фінансів одному з телеканалів, але досить вагомий аргумент. Так що найближчим часом можна очікувати компромісу за принципом «ні вашим, ні нашим». Принаймні, у це хочеться вірити.

Про те, що реструктуризація євробондів і ризик дефолту– єдине, що перешкоджає відновленню української економіки, свідчать прогнози Міжнародного валютного фонду. Так, за інформацією агентства «Українські новини» з посиланням на дані МВФ, фонд прогнозує середньозважений курс гривні у 2015 році на рівні 22 гривні за долар, а у 2016 році – 24,1 гривні за долар. До 2020 року фонд очікує плавне зростання курсу гривні до 25,5 грн. за долар. Державний комітет статистики у липні зафіксував дефляцію на рівні 1%, зберігається тенденція переваги продажу іноземної валюти – українці  в липні, як і в попередні місяці, продають іноземної валюти більше, ніж купують. Щоправда, у прогнозі МВФ є один негативний момент – фондочікує збільшення бюджетних видатків на житлові субсидії у 2016 році вдвічі через зростання цін на енергоносії та комунальні послуги. Ще одним фактором стабільності фінансової системи можна буде вважати припинення нелегального відтоку капіталів – за даними заступника міністра фінансів Олени Макєєвої, за останні півтора роки з України через фіктивні цінні папери було виведено понад 400 млрд. грн. Прогноз ж рейтингового агентства Fitchє більш «приземленим»: агентство підтвердило довгостроковий міжнародний кредитний рейтинг України на переддефолтному рівні «СС» та заявило, що не бачить підстав для його перегляду у найближчому майбутньому, а без підтримки МВФ та інших міжнародних кредиторів в Україні дуже швидко настане валютна криза.

Головною новиною української банківської системи за минулий тиждень стала звістка про продаж одного з найбільших банків держави з європейським капіталом – «Укрсоцбанку», що належить UniCreditGroup. 6 серпня керівник BankAustria, який об’єднує східноєвропейські активи групи, ВіллібальдЧернко заявив, що UniCreditрозраховує продати «Укрсоцбанк» вже до кінця 2015 року. За його словами, на банк вже є потенційний покупець, і його плани «стають все конкретнішими». Плани про продаж «Укрсоцбанку» існували давно, однак UniCreditніяк не могла знайти покупця на цей актив – з огляду на кризу інвесторів, що бажали вкласти гроші в слабкий банківський ринок України, практично не було.

А вже 8 серпня офіційну заяву зробив представник покупця – президент українського «Альфа-Банку» Олександр Луканов. У коментарі виданню «Економічна правда» Луканов заявив, що «Альфа-Банк» і «Укрсоцбанк» утворюють третє за величиною банківське об’єднання України, і ця співпраця «не випадкова»,  оскільки, як виявилось, російська «Альфа-груп» є найбільшим міноритарним акціонером UniCredit. Ця заява дає підставу припускати, що операція купівлі-продажу відбудеться через обмін пакетами – «Укрсоцбанк» увійде до складу «Альфи» в обмін на міноритарний пакет акцій групи, який буде передано UniCredit. Подібна схема була успішно використана при інтеграції телекомунікаційних активів групи в усьому світі в холдинг «Вимпелком», який став шостим за кількістю абонентів телеком-оператором у світовому масштабі. Можливостей для аналогічної синергії в цій операції достатньо – «Альфу» цікавить розгалужена мережа «Укрсоцбанку», яка потенційно збільшить роздрібний бізнес групи в Україні, і збиток «Укрсоцбанку» у 8,3 млрд. грн. за перше півріччя групу не лякає. Хай там як, але якщо трансакція завершиться, це буде добрим підтвердженням того, що Україна все-таки цікава для інвесторів …